Kasvun vaiheissa yhteinen kulttuuri syntyy yhdessä tekemällä

Era Content on täyden palvelun strateginen sisältö-, viestintä- ja markkinointitoimisto.

Yhtiön kasvun vaiheissa yhteinen kulttuuri syntyy yhdessä tekemällä ja taitavan johtamisen ansiosta. Eralaisten johtamistaitoja kehitettiin Tresention valmennuksessa. 

Kysyimme Era Contentin Tuomas Littuselta (operatiivinen johtaja) ja Titta Kiurulta (sisältöjohtaja, sisältödeskin vetäjä) kokemuksia yhteistyöstä ja aikaansaannoksista. Sukella tarinaan tästä:

Miksi valmennus käynnistettiin?

Vuonna 2022 Era oli kasvanut muutaman hengen porukasta jo lähes 30 ihmisen työyhteisöksi. Pisimmät työsuhteet ulottuivat firman alkutaipaleelle kahdeksan vuoden päähän, mutta lähes puolet eralaisista oli aloittanut koronan aikana. Niinpä strategiaa päivittäessämme nostimme yhdeksi painopisteeksi yhteisen kulttuurin kehittämisen. 

Teemme töitä asiakkaillemme ja kokoamme heille aina oman tiimin, jota vetävät asiakkuus- ja sisältöjohtaja työparina. Strategiaa päivittäessämme ja henkilöstötutkimuksemme tuloksia analysoidessamme havahduimme siihen, että näillä työpareilla on iso rooli johtamisessa esihenkilöiden rinnalla. Olimme kasvun keskellä keskittyneet kehittämään ja hiomaan prosessejamme ja roolejamme, mutta nyt halusimme nostaa myös johtamisen taidot keskiöön. 

Mikä vaikutti yhteistyökumppanin valinnassa? Mikä teidän näkökulmastanne oli toimivaa ja hyvää?

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun olimme hankkimassa näin isoa koulutuskokonaisuutta. Halusimme yhteistyökumppanin, johon voi luottaa. Niinpä Tuomas kysyi suosituksia tutuilta HR-johtajilta, ja sitä kautta kuuli kehuja Tresention työstä. Hän jutteli Anne Salosen kanssa puhelimessa, ja sen perusteella saimme tarjouksen, johon oli onnistuttu nostamaan juuri tavoittelemamme asiat sopivan kokoisessa ja hintaisessa paketissa. Teemme itsekin koko ajan tarjouksia, joten arvostimme kovasti hyvin laadittua ehdotusta.

Miten kuvailisit valmentajan työskentelyotetta?

Koska itsekin vedämme työpajoja ja koulutuksia kanssa, oli mielenkiintoista tarkkailla Annen tyyliä ja tekniikkaa. Hän annosteli sopivassa määrin teoriaa ja keskustelua. Anne myös pystyi hienosti peilaamaan omia kokemuksiaan ja havaintojaan Eran kasvutarinaan ja -vaiheeseen.

Valmennus eteni suunnitellusti, mutta missään vaiheessa ei tullut kiireen tunnetta. Saimme aikaa tärkeille keskusteluille ja yhdessä pysähdyimme hyvien havaintojen äärelle. Valmennuksissa osallistujat olivat pääroolissa, ei valmentaja. 

Mitä saavutettiin?

Jo sinänsä valmennuksen järjestäminen oli tärkeää, sillä tämä oli ensimmäinen kerta, kun kaikki asiakkuus- ja sisältöjohtajamme sekä esihenkilömme kokoontuivat livenä yhteen koronan jälkeen ja saivat tutustua uusiin kollegoihinsa. Meitä oli mukana yhteensä kaksitoista eralaista. 

Johtajuuden yhteinen pohdiskelu teoreettisten mallien kautta oli hyödyllistä. Valmennettavien joukossa oli niin aiemmin esihenkilöinä pitkään toimineita kuin myös ihmisiä, joille asia oli uutta. Siksi tärkeä osa kokonaisuutta olivatkin sparrausparit, joissa valmennettavat saivat jakaa näkemyksiään ja kokemuksiaan. 

Valmennus vahvisti tavoitteemme mukaisesti osallistujien ammatti-identiteettiä tiimien johtajina, kehitti asiakkuus- ja sisältöjohtajien tiivistä yhteistyötä sekä sitä kautta paransi kaikkien eralaisten kokemusta työpaikastaan. Vuoden 2022 lopulla tehdyssä henkilöstötutkimuksessa arviot johtamisesta ja esihenkilötyöstä paranivatkin selvästi edellisvuodesta, ja asiakkaidemme antama suosittelulukukin nousi entisestään 9,3:een asteikolla yhdestä kymmeneen. 

Uskomme, että panostamisella tiimien ja projektien johtamiseen oli molemmissa iso roolinsa. Kulttuurin kehittäminen ei lakkaa koskaan, mutta nyt isolla joukolla eralaisia on siihen aiempaa parempia työkaluja ja yhteinen suunta.

Koulutuksen onnistumisesta kertoo sekin, että kun vuoden 2023 alussa uudistimme organisaatiotamme ja nimitimme uusia esihenkilöitä, niin jatkoimme yhteistyötä Tresention kanssa esihenkilökoulutuksen merkeissä.

Valmentajan näkökulmasta katsottuna

Eräänä keväisenä päivänä 2022 puhelin soi ja vaihdoimme ajatuksia Era Contentin kehittämistarpeista sekä Tresention ratkaisuista Tuomaksen kanssa. Keskustelumme pohjalta rakensin ehdotuksen ja tarjouksen, jonka tekeminen oli minulle innostava tehtävä. Haen aina fiilistä ja inspiraatiota perehtymällä asiakkaan maailmaan saatavilla olevista lähteistä ja olin vaikuttunut Eran nettisivuiila kerrotuista tarinoista.

Solmittiin sopimus ja sovittiin, että toteutetaan syksyllä tiimille johtajan identiteettiä ja johtamistaitoja kehittävä valmennus. Eralaisilla oli toukokuussa omat vetäytymispäivät ja infon tulevasta valmennuksesta olisi voinut pitää virtuaalisestikin – mutta halusin tavata eralaiset kasvokkain jo ennen tilaisuuksia, kun siihen tarjoutui sopiva mahdollisuus. 

Yhteistyömme on ollut antoisaa ja itselleni myös vähän jännittävää – ovathan osallistujat kovan luokan ammattilaisia ja osa heistä tekee samantyyppistä työtä asiakkaiden kanssa kuin mekin Tresentiossa.

Oli mahtavaa, miten jokainen osallistuja heittäytyi yhteisiin pohdintoihin ja keskusteluihin. Aito kiinnostus oman – ja koko tiimin toiminnan kehittämiseen oli vahvasti läsnä. 

Uskon pitkäjänteiseen ja kokonaisvaltaiseen kehittämiseen ja siksi iso ilon aihe oli keväällä 2023 toteutunut esihenkilöiden sparraus pienryhmässä.

Osallistujien kokemuksista voit lukea Eran tarinoista: https://eracontent.fi/opin-uutta-johtamisesta-ja-itsestani-eralaiset-tiimin-ja-projektinjohto-opissa/